Oppskrift på mammas boller!


Her kommer oppskriften på min mors berømte bolledeig! Det er en STOR omgang boller, nærmere 60 små. Men som dere ser så lager ikke jeg spesielt små boller ;)

Ingredienser grunnoppskrift:
250 gram smør (smeltes)
1,5 liter melk (blandes i smøret, lunkes)
2 pakker fersk gjær (smuldres i væsken)
2 kopper sukker
1 ts kardemomme
2 kg hvetemel

Deigen heves til dobbel størrelse (ca 30 min). Hvis du bruker tørrgjær eller er av typen som sliter med å få deig til å heve, fyll vasken med VARMT vann og sett bakebollen på rist over vasken til heving.
Lager du vanlige boller så deler du bolledeigen opp i emner, triller ut og etterhever. Pensles med eggehvite før steking, stekes midt i ovnen på 225-250 grader i 8-10 min.

Jeg pleier som regel å lage skillingsboller/kanelboller, eller vaniljeboller.
Når jeg lager kanelboller så kjevler jeg ferdighevet bolledeig ut til rektangelformet stykke, smører med mykt smør (Tine, ikke noe lettmargarifjas), strør over masse sukker og kanel, ruller sammen og kutter i stykker på ca 2 cm. Etterhever og steker på vanlig vis.
Når jeg lager vaniljeboller så deler jeg bolledeigen i vanlige bolle-emner, trykker flate og legger en liten spiseskje vaniljekrem i midten og baker bolledeigen rundt slik at den ser ut som en vanlig bolle. Legg "skjøtene" på bollen underst slik at den blir glatt og rund på oversiden. Etterhev og stek på vanlig vis.

Jeg skal lage slike boller i helgen, GLEDER meg!!!5 kommentarer:

 1. Bloggen din kommer til å gjøre meg feit :D

  SvarSlett
 2. haha, ikke min feil at du tar 10 egg istedenfor 1 som jeg anbefalte :D
  jaja, får legge ut oppskrift på litt supper og sånt etter hvert ;) men mannen din får ikke se, da får jeg angst av tanken på all den gode maten han lager...

  SvarSlett
 3. Måtte du legge inn dette når jeg er sulten? Stikker du nedom med en bolle eller to når du lager for de såg SINNSYKT gode ut og jeg kan IKKE lage gjærbakst..........

  SvarSlett
 4. hehe, hvis du følger heve-tipset (over varmt vann i vasken) i oppskriften så garanterer jeg deg at du får til boller du også :)

  SvarSlett
 5. omg!de skal jeg absolutt lage neste helg!
  ( se mitt mindre vellykkede bolleprosjekt i bloggen min :()

  SvarSlett

Å kommentere kommenterer kommenterte har kommentert ♥♥♥♥